Logo

Wat is een gezonde lunch? 

Een gezonde lunch is een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd voedingspatroon. Het biedt de mogelijkheid om je lichaam te voeden met voedzame ingrediënten die energie leveren en bijdragen aan een goede gezondheid. Een gezonde lunch bestaat doorgaans uit een combinatie van verschillende voedselgroepen, waaronder groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten. 

Maar hoe stel je nu eigenlijk een goede lunch samen? En welke ingrediënten kun je het beste kiezen om een voedzame en smakelijke maaltijd te creëren? Daar vertellen we graag meer over.

Voorbeelden van een gezonde lunch

  1. Volkoren broodje met mager beleg zoals kipfilet, rosbief of hüttenkäse, gegarneerd met plakjes komkommer, tomaat en sla.
  2. Griekse yoghurt met vers fruit zoals bessen, plakjes banaan of stukjes mango, bestrooid met wat noten of zaden voor extra crunch.
  3. Volkoren toast met gegrilde groenten zoals paprika, courgette en aubergine, besprenkeld met een scheutje olijfolie en bestrooid met verse kruiden zoals basilicum of tijm.
  4. Groentesoep gemaakt met een mix van groenten zoals wortelen, selderij, ui en prei, gekruid met verse kruiden zoals peterselie en tijm, geserveerd met een volkoren broodje.

Gezond lunchen zonder brood

Brood bevat doorgaans veel koolhydraten en is om die reden dan ook niet altijd de beste keuze voor mensen die koolhydraatarm willen eten of hun koolhydraatinname willen verminderen. Gelukkig zijn er tal van gezonde alternatieven voor een smakelijke lunch zonder brood.

Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide salade met groenten en fruit, of maak een eigen soep met veel groenten, peulvruchten en kruiden voor een voedzame lunch zonder brood. Ook zijn er tal van mogelijkheden met wraps, waarbij je groenten, hummus, avocado en andere gezonde ingrediënten kunt gebruiken als vulling. En vergeet yoghurt met vers fruit en noten niet als een verfrissende en voedzame lunchoptie zonder brood.

Wat je beter kunt vermijden met de lunch

Natuurlijk kun je met de lunch zo nu en dan kieze voor de wat minder gezonde opties. Als jij een groot liefhebber bent van chocolade is het soms echt niet erg om chocoladepasta op je brood te beleggen. Echter is het in de regel vaak aan te raden om het aantal minder gezonde lunchgerechten te beperken tot 1 keer per week. 

Met minder gezonde producten doelen we met name op producten als: 

  • Croissants, witbrood en snacks als saucijzenbroodjes
  • Zoete en hartige snacks
  • Vette vleeswaren en 
  • Gefrituurde producten en pizza
  • Frisdrank

Hoeveel kun je eten met de lunch? 

Een goede richtlijn is om te streven naar een lunch die ongeveer een derde van je totale dagelijkse calorie-inname vertegenwoordigt. Dit kan variëren tussen de 400 en 600 calorieën, afhankelijk van je individuele behoeften. Het is ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam en alleen te eten tot je verzadigd bent, zonder te overdrijven.

Bovendien is het aan te raden om te kiezen voor voedzame voedingsmiddelen zoals volle granen, mager eiwit, gezonde vetten en veel groenten en fruit. Op deze manier krijg je niet alleen voldoende energie binnen, maar ook de nodige voedingsstoffen om je gezondheid te ondersteunen.

Een gezonde lunch bestellen? 

Uiteraard ben je bij Partycatering Centrale aan het juiste adres voor een uitgebreid lunchassortiment. Wij helpen je graag bij het samenstellen van een lekkere en gezonde lunch voor op werk. Bijvoorbeeld wanneer je belangrijke gasten verwacht of gewoon voor de afwisseling.
Onze lunchopties zijn zorgvuldig samengesteld met verse ingrediënten en bieden een aanbod aan gezonde keuzes, van salades tot wraps en gezonde broodjes. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en jouw gezonde lunch te bestellen!

Gerelateerde berichten