Logo

Is donker brood gezonder? 

Veel mensen denken dat donker brood bij voorbaat gezonder is dan lichter brood, maar dat is niet per se het geval. De kleur van het brood wordt voornamelijk bepaald door de gebruikte ingrediënten, zoals de graansoort en de toevoeging van mout of kleurstoffen. 

Donker brood kan meer vezels bevatten, afhankelijk van de gebruikte granen en zaden, maar het is niet altijd een garantie voor een hogere voedingswaarde. We vertellen je er graag meer over. 

Is donker brood altijd gezond? 

Donker brood is zeker niet altijd gezond. Hoewel de kleur kan suggereren dat het meer voedingsstoffen bevat dan witbrood, is dit niet altijd het geval. Soms wordt brood namelijk donkerder gemaakt met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Hierdoor kan brood dat is gebakken met witte bloem er donker uitzien, ook al ontbreken daarin de vezels en voedingsstoffen die wel in volkorenbrood zitten. 


Zijn meergranenbrood en volkoren brood gezond? 

Zowel meergranenbrood als volkoren brood kunnen gezonde opties zijn, maar het hangt vooral af van de specifieke ingrediënten en de verwerking ervan. Meergranenbrood bevat meestal een mix van granen, wat gunstig kan zijn voor een gevarieerd dieet. Maar er zijn ook varianten die ook veel witte bloem bevatten, wat weer minder voedzaam is. 

Volkoren brood daarentegen wordt gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat het alle onderdelen van de tarwekorrel bevat, inclusief de vezels en voedingsstoffen. Het is daarom over het algemeen een gezondere keuze, maar ook hier is het belangrijk om het etiket te controleren om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk volkoren is en niet alleen gekleurd is om zo te lijken.

Waar je op moet letten bij het kopen van brood

Wil je zeker weten dat het brood dat je koopt ook daadwerkelijk gezond is? Let dan op de volgende zaken:

  1. Ingrediënten: Controleer de ingrediëntenlijst en kies voor brood dat hoofdzakelijk volkoren meel bevat. Vermijd brood met toegevoegde suikers, kunstmatige conserveringsmiddelen en transvetten.
  2. Vezelgehalte: Kies voor brood met een hoog vezelgehalte, omdat vezels belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en verzadiging.
  3. Zoutgehalte: Controleer het zoutgehalte in het brood. Zout is een belangrijke smaakmaker, maar een teveel aan zout kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk. Kies daarom voor broodvarianten met een lager natriumgehalte en vermijd broodsoorten met een hoog zoutgehalte.

Gezonde broodjes bestellen? Kies voor Partycatering Centrale

Wil jij een gezonde lunch organiseren op werk? Of ontvang je binnenkort belangrijke gasten en wil je ze verrassen met smakelijke en voedzame broodjes? Bij Partycatering Centrale ben je aan het juiste adres! We bieden een uitgebreid assortiment aan gezonde broodjes en lunchopties die perfect zijn voor iedere gelegenheid. 
Van wraps tot gezonde broodjes en van yoghurt tot salade, onze gerechten worden met zorg bereid met verse ingrediënten en bieden een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen. Laat ons je helpen bij het samenstellen van een menu dat aan al je wensen voldoet en bestel vandaag nog gezonde broodjes bij Partycatering Centrale!

Gerelateerde berichten