Tapashapjes worden steeds populairder. Loop door de straten van de stad en je ziet tientallen tapasrestaurants. Ook bij feestjes, borrels, recepties en zelf georganiseerde diners worden de hapjes steeds vaker geserveerd. En dat is niet zo vreemd, want met een ruim aanbod aan soorten en maten tapas kun je alle kanten op.
Bovendien zorg je met tapas voor zowel koude als warme snacks en voeg je echt een dynamisch element toe aan het menu. In deze blog benoemen we 10 heerlijke tapashapjes, zodat jij jouw feest, event, receptie of borrel eens écht opvalt.
Van warme tot koude hapjes, dit is onze top 10
Tapas komen van origine uit de Spaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur. Deze hapjes zijn eigenlijk bedoeld als kleine gerechten om te serveren als bijgerecht of als versnaperingen bij een drankje. Inmiddels zijn tapas wereldwijd geliefd en is er een enorm aanbod aan soorten hapjes, zelfs ook oer-Hollandse varianten.
We noemen onze top 10 tapashapjes zodat jij inspiratie krijgt voor jouw volgende event, borrel of feestje:
1 – Pinchos van worst
Denk je aan Spaanse hapjes? Dan mogen pinchos absoluut niet ontbreken. Deze heerlijke hapjes bestaan uit een stuk brood, vaak belegd met smakelijke ingrediënten zoals chorizo, serranoham of andere Spaanse worsten. Eenvoudig, maar zeker niet minder lekker. Pinchos zijn wat ons betreft een echte must-have.
2 – Coppa di Parma
Ook Italiaanse hapjes zien we steeds vaker als tapasgerechten. Heerlijke parmaham is dan ook altijd een uitstekende keuze die eigenlijk ook niet mag ontbreken op de borrelplank. Deze dun gesneden Coppa di Parma kan op verschillende manieren geserveerd worden: gewikkeld om verse meloen of met vijgen voor een zoet-zoute combinatie. Natuurlijk kun je de parmaham ook gewoon los serveren, net zo lekker!
3 – Gevulde champignons
Ook aan de vegetarische opties wordt gedacht! Gevulde champignons zijn een heerlijke toevoeging aan je tapasmenu en bieden een smakelijke, hartige keuze voor vegetariërs en natuurlijk ook vleesliefhebbers. De champignons zijn te vullen met allerlei ingrediënten, denk aan roomkaas, kruiden, andere groenten of zelfs granen zoals quinoa of couscous voor een extra bite.
4 – Spies van mozzarella en basilicum
Voor de kaasliefhebbers. Deze smakelijke spies van mozzarella en basilicum is een frisse en eenvoudige toevoeging aan je tapasmenu. Je kunt de spies desgewenst aanvullen met tomaatjes, balsamico of zelfs met dunne plakjes prosciutto. Bovendien zijn ze makkelijk te maken en ideaal om met je vingers te eten, wat ze perfect maakt voor een tapasavond.
5 – Albongidas
Albongidas, beter bekend als Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, is een uitstekend voorbeeld van een tapasgerecht. De balletjes worden gestoofd in een rijke tomatensaus, die ook nog eens perfect is om te dippen met vers brood. Albondigas zijn niet alleen heerlijk, ze voegen ook kleur toe aan je tapasplank.
6 – Gevulde minipaprika met kaas
Nog een lekkere optie voor de mensen die geen vlees of vis eten. Gevulde minipaprika’s zijn een kleurrijke en smakelijke aanvulling op je tapasmenu. Ze zijn eenvoudig te maken, kunnen zowel koud als warm geserveerd worden en bieden een verfrissende, knapperige bite. Wederom een kleurrijke snack die niet mag ontbreken.
7 – Gemarineerde kippenvleugels
Kippenvleugels doen het altijd goed! Bijna iedereen vindt ze lekker en ze zijn een geweldige aanvulling op je tapasmenu. Deze vleugels kunnen worden gemarineerd in een verscheidenheid aan smaken: van knoflook tot citroen of zelfs sambal. Makkelijk te bereiden en waarschijnlijk één van de favorieten op de borrelplank.
8 – Gamba’s in knoflook
Nog een écht tapasgerecht: gamba’s! Deze heerlijke zeevruchten zijn eenvoudig te bereiden en brengen een geweldige smaak naar je tapasmenu. Je kunt de gamba’s heerlijk bakken in knoflookolie, en in combinatie met wat brood om te deppen zorg je voor een heerlijke smaaksensatie.
9 – Dadels met spek en roomkaas
Zoet en zout komen perfect samen in dit heerlijke tapasgerecht. De combinatie van zoete dadels, hartig spek en romige roomkaas maakt dit tot een onweerstaanbaar hapje. Je kunt de dadels vullen, ze rijgen aan een satéprikker of ze serveren op een broodje. Dit maakt dadels met spek een roomkaas een veelzijdige snack.
10 – Tortilla met paprika en ui
Geniet van een heerlijke aardappeltaart met paprika’s en uien, ontzettend lekker en perfect als tapa of als hoofdgerecht. Deze Spaanse tortilla, gemaakt van eieren, dunne plakjes aardappel, en kleurrijke paprika’s en uien, is zowel vullend als smaakvol. Een echte aanrader als je het ons vraagt.
Of kies voor tapascatering en laat je ontzorgen!
Wil je zelf niet uren in de keuken staan en je liever richten op het genieten van je feest? Dan is tapascatering de perfecte oplossing! Bij Partycatering Centrale serveren wij een prachtige mix van onder meer de bovenstaande, maar zeker ook andere tapashapjes. Zo maak jij indruk op het eerstvolgende feest, borrel of evenement.
Benieuwd naar de mogelijkheden om tapascatering aan jouw evenement toe te voegen? Neem dan contact met ons op om je wensen te bespreken. Of vraag alvast een offerte aan zodat je weet wat je kunt verwachten.