Logo

Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

 Speltbrood is een populaire keuze geworden voor mensen die op zoek zijn naar gezondere alternatieven voor tarwebrood. Het wordt vaak geprezen vanwege zijn veronderstelde voedingsvoordelen, zoals een hoger eiwitgehalte, meer vezels en een gunstiger effect op de bloedsuikerspiegel. Maar is speltbrood gezonder dan tarwebrood? Daar vertellen we in deze blog graag meer over. 

Wat zijn de verschillen tussen spelt- en tarwebrood? 

Er zijn verschillende verschillen tussen spelt- en tarwebrood, zowel qua samenstelling als qua eigenschappen. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

  1. Gluteninhoud: Tarwebrood bevat hogere niveaus van gluten dan speltbrood. Gluten zijn eiwitten die zorgen voor de elasticiteit en structuur in brooddeeg. Mensen met een glutenintolerantie of coeliakie moeten voorzichtig zijn met het consumeren van tarwebrood, terwijl speltbrood mogelijk beter verdragen wordt, hoewel het ook gluten bevat.
  2. Voedingsstoffen: Speltbrood bevat over het algemeen hogere niveaus van bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, en bepaalde vitaminen en mineralen, vergeleken met tarwebrood. Dit kan bijdragen aan een gevoel van verzadiging en een betere spijsvertering.
  3. Smaak en textuur: Speltbrood heeft vaak een iets nootachtige smaak en een dichtere textuur dan tarwebrood. Sommige mensen geven de voorkeur aan deze smaak en textuur boven die van tarwebrood.
  4. Verteerbaarheid: Vanwege de verschillende eiwitsamenstelling en glutenstructuren kan speltbrood voor sommige mensen gemakkelijker te verteren zijn dan tarwebrood. Mensen met gevoeligheden voor tarwe kunnen vaak beter reageren op spelt.

Het ontstaan van speltbrood

Speltbrood heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen het samen met roggebrood een veelgebruikte broodsoort was. Tegenwoordig wint speltbrood aan populariteit, mede vanwege de groeiende vraag naar onbewerkte voeding en pure ingrediënten. Het natuurlijke vermogen van spelt om insecten af te weren, resulteert in minder afhankelijkheid van bestrijdingsmiddelen in vergelijking met andere granen, wat bijdraagt aan zijn aantrekkelijkheid. Daarnaast wordt de toenemende waardering voor de voedingswaarde van spelt ook als factor genoemd.

Is speltbrood gezonder dan tarwebrood? 

De vraag of speltbrood gezonder is dan tarwebrood is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat het afhangt van verschillende factoren en individuele behoeften. Over het algemeen wordt speltbrood vaak geprezen vanwege zijn veronderstelde voedingsvoordelen, zoals een hoger eiwitgehalte, meer vezels en een gunstiger effect op de bloedsuikerspiegel in vergelijking met tarwebrood.

Spelt is van nature rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, wat bijdraagt aan zijn reputatie als een gezondere optie. Bovendien is spelt van nature laag in gluten, wat gunstig kan zijn voor mensen met een glutenintolerantie of gevoeligheid.

De hoofdingrediënten van speltbrood

De belangrijkste ingrediënten van speltbrood zijn:

  1. Speltmeel: Dit is het hoofdbestanddeel van speltbrood, gemaakt van gemalen speltkorrels. Het geeft het brood zijn karakteristieke smaak, textuur en voedingsstoffen.
  2. Water: Een essentieel ingrediënt dat wordt gebruikt om het deeg te vormen en te kneden. Het zorgt voor de juiste consistentie en hydratatie van het brooddeeg.
  3. Gist of desem: Om het brood te laten rijzen, wordt gist of desem toegevoegd aan het deeg. Gist zorgt voor fermentatie en produceert kooldioxidegas, wat het deeg doet rijzen. Desem is een natuurlijke fermentatiestarter die ook zorgt voor rijzing en smaakontwikkeling.
  4. Zout: Naast het verbeteren van de smaak, regelt zout ook het gistingsproces en draagt het bij aan de structuur van het brood.

Een uitgebreide lunch op kantoor bestellen? 

Uiteraard ben je bij Partycatering Centrale aan het juiste adres voor een uitgebreid lunchassortiment. Ook met speltbrood! Wij helpen je graag bij het samenstellen van een lekkere en gezonde lunch voor op werk
Onze lunchopties zijn zorgvuldig samengesteld met verse ingrediënten en bieden een aanbod aan gezonde keuzes, van salades tot wraps en gezonde broodjes. Zo verzorg je een lunch die indruk maakt en energie geeft voor de rest van de middag. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en jouw gezonde lunch te bestellen!

Gerelateerde berichten