Logo

Alles over brood: Wat je moet weten

Brood is een van de meest gegeten voedingsmiddelen wereldwijd en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Vandaag de dag is het nog altijd standaard onderdeel van de gebruikelijke lunch in ons land. En dat heeft volop redenen! Brood is niet alleen gemakkelijk en veelzijdig, maar het biedt ook een voedzame basis voor een gezonde maaltijd. In deze blog: Alles over brood!

Wat is brood nu eigenlijk?

Brood is een voedingsmiddel dat meestal wordt gemaakt van tarwebloem, water, gist en zout. Het deeg wordt gekneed en vervolgens gebakken, wat resulteert in een luchtig en smakelijk product. Brood kan verschillende vormen, texturen en smaken hebben, afhankelijk van de ingrediënten en de bereidingswijze. Het wordt wereldwijd geconsumeerd en is een belangrijk onderdeel van veel diëten en culinaire tradities. 

Naast tarwebrood zijn er ook varianten gemaakt van andere granen, zoals rogge, haver, spelt en maïs, die allemaal unieke smaken en voedingsprofielen hebben. Over het algemeen dient brood als een bron van koolhydraten, vezels en enkele belangrijke voedingsstoffen, waardoor het een belangrijk onderdeel is van een uitgebalanceerd voedingspatroon.

De populairste broodsoorten in Nederland 

 • Tarwebrood
 • Volkorenbrood
 • Meergranenbrood
 • Roggebrood
 • Speltbrood
 • Maisbrood
 • Haverbrood
 • Zuurdesembrood
 • Witbrood
 • Bruinbrood

Is brood gezond? 

Brood is niet altijd gezond. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Zo Zo hangt de gezondheid van brood af van de ingrediënten die worden gebruikt, de bereidingswijze en het soort brood. Volkorenbrood, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn hoge vezelgehalte en voedingsstoffen, terwijl witbrood vaak minder vezels en voedingsstoffen bevat omdat het is gemaakt van geraffineerd meel. Daarnaast kan de toevoeging van suikers, zout en conserveermiddelen aan sommige broodsoorten hun gezondheidsvoordelen verminderen. We raden dan ook aan om bij het kiezen van brood te letten op de ingrediëntenlijst. 

Hoe wordt brood gemaakt? 

Brood maken begint met het mengen van bloem, water, gist en zout om een deeg te vormen. Het deeg wordt vervolgens gekneed om de gluten te ontwikkelen, wat zorgt voor de structuur en textuur van het brood. Na het kneden laat men het deeg rijzen, zodat het volume toeneemt en de smaak zich ontwikkelt. Vervolgens wordt het deeg gevormd en nogmaals kort laten rijzen. Ten slotte wordt het deeg in de oven gebakken tot het een goudbruine korst en een luchtige binnenkant heeft. Na het bakken laat men het brood afkoelen voordat het gesneden en gegeten kan worden.

Hoe bewaar je brood het best? 

Om brood het best te bewaren, zijn er een paar tips die je kunt volgen:

 1. Bewaar brood op een koele, droge plaats: Zorg ervoor dat brood niet wordt blootgesteld aan vocht, omdat dit kan leiden tot schimmelvorming. Een broodtrommel op kamertemperatuur is een goede optie.
 2. Gebruik een broodzak of broodtrommel: Bewaar brood bij voorkeur in een papieren of plastic broodzak of een broodtrommel. Dit beschermt het tegen uitdroging en voorkomt dat het brood snel oud wordt.
 3. Vermijd de koelkast: Bewaar brood niet in de koelkast, omdat de kou ervoor kan zorgen dat het brood sneller uitdroogt en een ongewenste textuur krijgt.
 4. Gebruik de vriezer voor langere houdbaarheid: Als je brood langer wilt bewaren, kun je het het beste invriezen. Wikkel het brood goed in plasticfolie of stop het in een luchtdichte zak voordat je het invriest. Op deze manier blijft het brood vers en smakelijk voor een langere periode.

Broodjes bestellen op locatie? 

Natuurlijk ben je bij Partycatering Centrale aan het juiste adres voor de lekkerste belegde broodjes en diverse wraps, salades en yoghurts. Of het nu gaat om een zakelijke bijeenkomst, een feestelijk evenement of een ontspannen vrijdagmiddag lunch, wij zorgen ervoor dat de lunch een groot succes wordt.

Wij verzorgen niet alleen de lunch maar kunnen ook een compleet catering-arrangement samenstellen dat perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften. Van smakelijke hapjes en drankjes tot een uitgebreid buffet, wij zorgen voor alles zodat jij je kunt concentreren op je gasten. Bekijk ons assortiment en bestel vandaag nog voor een onvergetelijke lunch op locatie.

Gerelateerde berichten